Újpest FC Szurkolói Blog

2015. május 19. 17:11 - afs

Az egyik kéz ad, a másik elvesz? - Frissült

Az MLSZ 2015. május 13-i sajtótájékoztatójának margójára

Létszámcsökkentés az NB1-ben, kevesebb légiós, több fiatal magyar játékos, megszűnik a Ligakupa, átalakul a klubfinanszírozás (szerencsejáték-pénzek) és kevesebb élő TV-s meccs. Ezek voltak a május 13-án megtartott MLSZ-bejelentéscunami főbb hullámai.

Az elhangzottakat mindenki feldolgozhatja magának innen, esetleg ebből a híradásból, vagy mondjuk ebből a sporttévés feldolgozásból. Viszont ember legyen a talpán, aki ki tudja bogozni, hogy az MLSZ frissen bejelentett döntései milyen hatással lesznek a bajnokságra, a válogatottra, az utánpótlásnevelésre és szeretett klubunkra! Rövidtávon az biztos, hogy van licenCünk a 2015/2016-os idény NB1-es indulására. A többi erősen kérdőjeles.

A légiósok számával elbíbelődtem kicsit. Az alábbi adatok az Újpest FC legutóbbi 13 bajnoki mérkőzésének jegyzőkönyvén alapszanak: 2014. nov. 29 - 2015. máj. 16. Átlagosan 4.85 magyar és 6.15 külföldi játékos alkotta ebben a periódusban az Újpest FC pályára lépő kezdőcsapatát. A cserepadon még szembetűnőbb a légiósok létszámbeli fölénye: 1.7 magyar játékosra (amiből az 1 az többnyire kapusunk, Banai Dávid volt) jutott 4.4 külhoni.

Lehet rugózni olyan tényezőkön, hogy Balajcza fix kezdő és magyar, Simon Móci távozásával egy stabil magyar kezdőjátékos esett ki a statisztikából, vagy hogy Banai senkihez sem tud a padon ücsörögve magyarul szólni. Megjegyzendő, hogy Kabát és Vadász tartósan sérült. Egy fontos dolgot viszont nem nagyon lehet vitatni: az Újpest FC (UTE) nem termelt ki az elmúlt években NB1-re stabilan alkalmas játékosokat. Ez több ponton is tettenérhető, hogy csak egyet említsek: a cserepadon folyamatosan légiósok ültek az idényben, és még akkor sem tudott vagy akart a szakmai stáb lila-fehér U21-es spílereket a padra nevezni, amikor bántóan kevés mezőnycserével volt kénytelen kiállni a csapat soros ellenfelével szemben.

Nyáron nagy átjáróház lesz a Megyeri út, mert az új szabályok szerint a következő idénytől kezdődően sokkal kevesebb légiós férhet be a keretbe és a kezdőbe, valamint emelt számú magyart és azon belül magyar U20-as játékost kell foglalkoztatnia az élvonalbeli csapatoknak.

Frissítés - május 20.: A Válogatott Okosságok blogon megjelent poszt gyönyörű gondolatmenetét belopom ide. Egyébként is tartalmas írásokat jenetetnek meg arrafelé, szóval ajánlott őket is olvasni, követni, kommentelni, anyázni, apázni.

Hajrá Újpest! Mindenhol csak a Lila!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mndnhl.blog.hu/api/trackback/id/tr647466656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törőfan 2015.05.23. 14:06:21

Lehet, hogy valamit nagyon félreértettem, de a Bosman-törvény nem arról szólt annak idején, hogy a szabad munkavállalást nem korlátozhatja egy labdarúgó szövetség?

Vagyis az mlsz a maga eszközeivel ösztönözheti a hazai játékosok szerepeltetését (prémium, nagyobb részesedés stb.), de elő nem írhatja, hogy egy keretben/kezdőcsapatban a klubtulajdonos/edző hány külföldit kíván alkalmazni/játszatni. Vagy nem így van? (Képzeljük el pl. a Chelsea-t. Azt mondja az angol szövetség elnöke, hogy Murinnyókám, holnaptól csak három külföldi!)

Egyébként elképzelhető az is (sarkosított példa), hogy egy csapatnál jelenleg 18 külföldi szerepel a keretben mondjuk még három évre szóló szerződéssel. Akkor nyolcnak egyoldalúan fel kell bonatni a szerződését?

Más: egy rövid megjegyzés a kupadöntős "megrúgták a fiamat" botrányhoz. A videoton családtagok/sérült/kispadra nem ülő játékosok (kb. 15-20 fő) mind a bajnoki, mind a kupameccsen ott ültek Újpesten a "semleges" szektorban. Mind a kétszer közönséges módon provokálták a hazai szurkolókat, csak egy hajszálon múlt a komolyabb botrány. Ez az arrogáns, bicskanyitogató viselkedés ismétlődhetett meg most is. Mit keresnek ezek az (egyébként is rendeleti úton, erőszakkal kijelöltetett) "semleges" szektorban? Miért nem ülnek saját szurkolóik közé? Miért nem ülnek a VIP-páholyba? Miért nem vonatkoznak rájuk a szabályok? Vagy pl. Alvarez, vagy Simon Ádám kiváltotta az mlsz-kártyát, és jegyet igényelt a semleges szektorba?
Újpest FC Szurkolói Blog
süti beállítások módosítása