Újpest FC Szurkolói Blog

2015. március 16. 00:44 - afs

NB1. 20. ford.: Újpest-Paks 1-2 (1-2)

Bombagól, kísérletezés és vereség

Hosszú olvasnivaló következik, újpesti barátaim, szóval nagylevegő!

Ez a poszt szólhatna arról, hogy ilyen meg olyan gondok vannak Újpesten. Viszont hadd legyek földhözragadt: a renyhe szezonkezdés következtében Vignjevicnek valamin változtatnia kellett, ezt ő bátran meg is tette. A szerb mester lépéskényszerben volt, és azt a választ adta a kialakult helyzetre, hogy hadrendet váltunk, gyerekek, mindenkit meglepünk egy 3-5-2-vel és jajj az atomvárosiaknak. Azzal nem számolt csupán, hogy a Paks túl erős ellenfél lesz a kísérletezgetéshez.

A televízió képernyőjén keresztül ismét szomorú látványt nyújtott a Szusza Ferenc Stadion, mert továbbra is csak az 'A' lelátón foglalhatnak helyet a hazaiak, ill. továbbra is kevesen választják szombat esti programnak a meccsrejárást: ezúttal nagyjából 1.500 újpesti szimpatizáns volt jelen. Nem nehéz megtippelni, hogy ha eredményesebb focit látunk, többen megyünk ki a Megyeri útra. (A szurkoló végül is szeret sikerélményt kapni szeretett csapata stadionjában.)

Kezdőcsapat: Balajcza - Hudák, Litauszki, Heris - Nego, Forró, Nagy G., Balogh, Bardhi - Suljic, Stani

Amikor megláttam a kezdőt, bevallom őszintén, értetlenül pislogtam, mint karácsonyra szánt hal a szatyorban. Nem sok itt a védő? Vagy a középpályás? Hol van Vasiljevic? Hova tűnt Kim Ojo? Ismét Stani játszik centert a csatárnélküli Újpestben? Ahogy aztán útjára indult a labda és kirajzolódott a szokatlan 3-5-2, de erről majd később.

 

Néhány meglátás az Újpest-Paks után:

Sulic és a cselek: géppuskalábú Asmir ezen az estén is jókora fejtörést okozott az ellenfél védőinek, szinte csak szabálytalanul lehetett megállítani a bosnyák válogatottságra hajtó támadót. A mérkőzés folyamán kilencszer szánta magát cselezésre, ezek döntő többsége sikeres volt. Általános jelenség: hiába az ördöngős csel, mert ha be is jön, akkor is ott állunk, hogy Suljic "magányosan" várja a játékostársak csatlakozását. A 90 perc során csak háromszor tudott igazán értékes kulcspasszt adni az ellenfél támadóharmadában, és ez a szám gyönyörűen megmutatja, hogy amíg nincs kivel folyamatosan összejátszania, addig magányos hős marad Suljic. 

Bardhi labdaszerzésben is jeleskedett (4), ezenfelül összesen négyszer találta el az ellenfél kapuját, ebből az egyik kísérlete eredményezte a gólunkat, sőt a forduló legszebb találatát. Sokáig fogunk mosolyogni Petur "Töltelékduma" András (Sport1) már-már lesajnáló odamondásán, amivel Enis nekifutását felvezette. Az ott bement, viszont Bardhi többi löketénél helyén volt a paksi kapus. Macedón középpályásunkon kívül kaput talált még Nego (2) és Heris (micsoda fejes volt...) - és ez a 7 on-target kísérlet már jócskán több, mint amit tavasszal eddig megszokhattunk.

A jószeműek már egy hétközben megjelent beharangban felhívták a nagyérdemű figyelmét a paksiak védekezésére. Hogy jó-e az a bekkelés és hentesmunka, amit a tolnaiaktól láttunk, azt döntsék el a prolicenszesek. A futball szépsége nem ebben nyilvánul meg, de kétségkívül eredményes (lásd. Chelsea és követői). Ezt a védelmet a mozgékony támadójáték időnként fel tudta lazítani, ellenben az újpesti beívelések alig okoztak zavart a kapu előtt. Ide kívánkozik, hogy a második félidőben 2-1-es állásnál Pintér Csaba jv. sporttárs nagyvonalúan elnézte a paksi Szabó János tizenhatoson belüli kezezését. (Nem ezen ment el a meccs, de a szabálytalanságot illik lefújni.)

 

Vissza a hadrendhez! Nagyvonalakban milyen játékosokra van szüksége egy vezetőedzőnek a hatékony 3-5-2-höz?

1.: A védelemben (a kapuson kívül, mert egy hálóőr azért nem árt) szüksége van 3 nagyon stabil, nagyon tökös és nagyon határozott hátvédre, akik megértik, hogy a serdülőkoruk óta beléjük nevelt 442-es szisztémához képest miben más a 352, és nem jönnek zavarba az új felállástól, valamint átlátják az abban betöltendő szerepüket. A hátsó alakzat tagjaira hárítja a 352 a legnagyobb kihívást, és ezt sokan alábecsülik. A kihívás pedig abban áll, hogy az eddig szezonokon át "védőpárost" alkotó játékosoknak hirtelen "védőhármasban" kell gondolkodniuk, ennek megfelelően elosztani a területet, kommunikálni egymással és a kapussal, lefedni a passzsávokat stb. Vannak ilyen játékosok az Újpest FC jelenlegi keretében?

2.: A középpálya oldalain szüksége van 2 nagyon fürge, nagyon brusztolós és nagyon labdabiztos futóra, akik megértik, hogy a serdülőkoruk óta beléjük nevelt 442-es szisztémához képest miben más a 352, és nem jönnek zavarba az új felállástól, valamint átlátják az abban betöltendő szerepüket. Az új hadrendben ők ketten pumpálják bele az órába a legtöbb kilómétert, feladatuk ugyanis az, hogy (a) védekezében 3-ról 5-re növeljék a hátvédsor létszámát, a labda megszerzését követően pedig, azaz (b) támadásban máris ott loholjanak az ellenfél térfelén, és ott a partvonal mellett elrobogva területet biztosítsanak a támadás építéséhez. Rajtuk áll vagy bukik a létszámfölény a döntő játékhelyzetekben. Vannak ilyen játékosok az Újpest FC jelenlegi keretében?

3.: Középtájékon szüksége van 3 nagyon magas játékintelligenciájú, nagyon jószemű és nagyon labdabiztos középpályásra, akik megértik, hogy a serdülőkoruk óta beléjük nevelt 442-es szisztémához képest miben más a 352, és nem jönnek zavarba az új felállástól, valamint átlátják az abban betöltendő szerepüket. Az új berendezkedésben ők igyekeznek minél kevesebb labdaérintéssel minél több üres területet megjátszani. Ők hárman döntik el, hogy beveszik-e a játékba a vonal mellett felfutó szélsőket, vagy középen erőltetik a kulcspasszokat, és egyáltalán: ők diktálják a meccs tempóját. Bónuszként nekik a feladatuk az ütközés, a labdaszerzés, és nekik kell egy-egy taktikai szabálytalansággal megakadsztaniuk a labdavesztés utáni ellentámadást is. Vannak ilyen játékosok az Újpest FC jelenlegi keretében?

4.: A támadószekcióban szüksége van 2 nagyon gólérzékeny, nagyon robbanékony és nagyon dörzsölt csatárra, akik megértik, hogy a serdülőkoruk óta beléjük nevelt 442-es szisztémához képest miben más a 352, és nem jönnek zavarba az új felállástól, valamint átlátják az abban betöltendő szerepüket. A megváltozott játékrendszeben ők azok, akiknek a feladata leginkább emlékeztetheti őket a "sima" 442-béli teendőikhez, azzal a kiegészítéssel, hogy (a) támadásban megnövekedett számú beívelésre kell készen állniuk, (b) védekezésben pedig lehetőleg minél előbb presszionálni, passzsávokat blokkolni és lassítani az ellenfél megiramodását. Vannak ilyen játékosok az Újpest FC jelenlegi keretében?

A válaszokat megkaphatjuk a következő fordulóban a Bozsik Stadionban.

(A 352-es örömökben elmerülni vágyók a Stretford End szurkerblogon még mélyebbre merülhetnek a témában.)

Hajrá Újpest! Mindenhol csak a Lila!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mndnhl.blog.hu/api/trackback/id/tr87273601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Újpest FC Szurkolói Blog
süti beállítások módosítása